Tražite online kreditni zahtjev? Kliknite ovdje i popunite ga odmah!

Prijava
Splitska banka OTP Group

Za sve financijske transakcije s inozemstvom – primanja, plaćanja i slično – potrebni su vam devizni računi. Ovisno o potrebi na raspolaganju su vam devizni tekući račun ili devizni žiro račun.

Devizni tekući račun

Transakcijski račun po kojem ostvarujete redovita primanja iz inozemstva (inozemne mirovine, plaće i drugo). Kako biste ga otvorili, nije vam potreban dokument kojim se potvrđuje svrha otvaranja računa.

Uplate - dozvoljene su sve vrste bezgotovinskih uplata; gotovinske uplate dozvoljene su isključivo od strane vlasnika ili opunomoćene osobe.

Isplate - dozvoljene su sve vrste isplata; sredstva s deviznog računa fizičke osobe-rezidenta mogu se koristiti i za plaćanje uvoza roba i usluga te za druga plaćanja u inozemstvo, ali se ne mogu kao kapital transferirati u inozemstvo (osim uz posebno odobrenje HNB)

Devizni žiro račun

Otvara se u svrhu primanja sredstava iz inozemstva i jednostavnog raspolaganja sredstvima na računu putem VISA ili Maestro Electron kartice. Omogućuje slanje i primanje deviznih doznaka. Često ga, primjerice, koriste fizičke osobe koje pružaju turističke usluge nerezidentima

Ostale značajke

  • Prilikom ugovaranja deviznog računa izdaje se debitna kartica.
  • Na deviznom računu  kamata se obračunava i pripisuje na kraju godine.
  • Devizni račun po kojem se ostvaruje redovni priliv (inozemne mirovine, plaće i dr.) može biti temelj za odobrenje prekoračenja ili kupnju jednog od paketa usluga.